Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

«Γεωμετρικές και Βιομορφικές συνθέσεις»

Έναρξη κάνει την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στην Γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία, η νέα ατομική έκθεση του Νικόλα Λαδόμματου, με τίτλο «Γεωμετρικές και Βιομορφικές Συνθέσεις». Η έκθεση θα περιλαμβάνει 17 έργα μεικτής τεχνικής, σε δύο διαφορετικές ενότητες και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2011.
«Τα έργα της πρώτης ενότητας, ‘Γεωμετρικές Συνθέσεις’, είναι η συνέχεια και η κατάληξη της δουλειάς που με απασχόλησε για μερικά χρόνια. Η γοητεία του μακρόκοσμου, του κόσμου του διαστήματος και του Σύμπαντος, καθώς και ο αρμονικός κόσμος των γεωμετρικών σχημάτων, αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για μένα. Σε μερικά έργα αυτής της ενότητας, πέραν των χρωμάτων, χρησιμοποίησα και υλικά όπως σπάγκο, μεταλλικά ελάσματα, αμμόπαστα, καθώς και διάφορες τεχνικές υφής, για να αποδώσω την απτότητα στον, κατά τα άλλα, άπιαστο κόσμο του σύμπαντος και των γεωμετρικών σχημάτων.
Τους νοητούς και απόμακρους αυτούς κόσμους θέλησα σε έναν αριθμό έργων να εξανθρωπίσω εισάγοντας πουλιά εν πτήσει, σύμβολα του πετάγματος, του συναισθήματος και της ελευθερίας της σκέψης», ανέφερε ο καλλιτέχνης, προσθέτοντας ότι πηγή έμπνευσης στάθηκε επίσης ο έμβιος μικρόκοσμος, όπως αυτός παρουσιάζεται κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό ή ένα μικροσκόπιο, η ζωή στις απειροελάχιστές της διαστάσεις, που είναι και αυτή μια αρμονία του σύμπαντος.
Στα έργα της νέας δεύτερης ενότητας ''Βιομορφικές Συνθέσεις'' ο Νικόλας Λαδόμματος επιχειρεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποδώσει το μυστηριώδη, εκπληκτικό μικρόκοσμο της ζωής, που όντας ζωντανός, συνεχώς κινείται, μεταβάλλεται, μετασχηματίζεται. ‘Τα πάντα ρει’, όπως και στο μακρόκοσμο, όπου τίποτα δεν μένει σταθερό. «Αυτήν τη μυστηριώδη ροή της ζωής και τους μετασχηματισμούς της έμβιας μάζας προσπάθησα να αποτυπώσω στον καμβά με έντονα φαντασμαγορικά χρώματα, και με τη ροή ρευστών χρωμάτων, αλλά με ελεγχόμενη ''τυχαιότητα'' και βιομορφικούς σχηματισμούς που διαπλέκονται με γεωμετρικά σχήματα στο υπόβαθρο των συνθέσεων», είπε.
Ο Νικόλας Λαδόμματος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1971. Ενώ ήταν ακόμα μαθητής πήρε το πρώτο βραβείο στο Τεχνικό Σχέδιο. Σπούδασε Graphic Design στο Kent Institute of Art & Design, και αργότερα στο Wolverhampton University (Graphic Design & Visual Arts), στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έλαβε μέρος σε φιλανθρωπικές εκθέσεις στο Ινστιτούτο Γενετικής & Νευρολογίας Κύπρου (μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Telethon), καθώς και σε ομαδικό εργαστήριο τέχνης, τα έργα του οποίου εκτέθηκαν σε Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία.
Το Σεπτέμβριο του 2004 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Γεωμετρική Αρμονία», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και περιλάμβανε 23 έργα τέχνης μεικτής τεχνικής. Το Φεβρουάριο του 2008 παρουσίασε τη δεύτερή του ατομική έκθεση με τίτλο «Ουτοπία» η οποία περιλάμβανε 16 έργα, και αυτά μεικτής τεχνικής.Ο θεατής μπορεί να δώσει τις δικές του ερμηνείες βλέποντας τη δουλειά του Νικόλα, μέσα από τους πίνακές του. Η παραπομπή στη Γεωμετρία και στις σχηματικές περιπλανήσεις επιτρέπει στον καθένα να εμβαθύνει και να διαμορφώσει τις δικές του εντυπώσεις. Παράλληλα με την έντονη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ποικίλα υλικά (αλουμίνιο, σπάγκο, ξύλο, άμμο) αντιπαραθέτοντάς τα και διαπλάθοντάς τα με δεξιοτεχνία, προκαλώντας την όραση.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας και σε εμπορικές Τράπεζες στην Κύπρο. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Νικόλας ασχολείται επίσης με το σχεδιασμό και σελιδοποίηση εντύπων, βιβλίων, καταλόγων κ.ο.κ.
Φιλοτέχνησε γραμματοσήμα, και τέσσερις σειρές γραμματοσήμων μετά από διαγωνισμό τέθηκαν σε κυκλοφορία από το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου